Начало / ВАЖНО ЗА ДЕНЯ / Нелегалната миграция в Харманли в очите на местните

Нелегалната миграция в Харманли в очите на местните

Hits: 33

🔴 ИЗВЪН НОВИНИТЕ 🔴
ПРОЕКТ: България в #МигрантскаКриза
ФИНАЛ
🔴 20 мигранти са опитали да влязат в България в последната седмица на август, а от началото на годината са 765. Други 1118 пък са задържани на изход за първите 8 месеца. 3518 са хванати във вътрешността на страната.
Харманли, 2 септември, ‪17:00‬ часа
Отново паркирахме на площада пред общината. Този път има много повече групи с младежи от бежанския лагер. Облечени в къси панталони, повечето са обути с джапанки. Говорят разпалено, махат с ръце, други слушат музика през телефоните си. Накацали са по паметници, фонтани, тротоари и градинки. Местни почти нямаше, млади момичета - също. Само три девойки, които се бяха хванали за ръце и с наведени глави преминаха през павилион за арабска храна.
Нелегалната миграция в Харманли в очите на местните


Все пак намираме местна жена, която е склонна да разкаже. Не пред камера обаче.
“ Има много бежанци сега в Харманли, на които им личи, че нямат пари. Много хора, които имат малки магазинчета, се притесняват, защото някои от момчета влизат, взимат някакви неща и не си плащат. Полицията не прави нищо по въпроса. Движат се на групи. Градската ни градина не е много осветена, те се събират там и не знам какво правят вътре. Местните момичета се притесняват да излизат свободно вече. В България в момента по телевизията говорят за президентските избори, но не и за важните неща тук при нас...”- с тъга завършва разказа на поредната ни събеседничка. Друга ни посъветва да отидем в края на града, ако искаме да не засичаме толкова много от новонастанените бежанци - далеч им било и предпочитали да се въртят около центъра, Харманлийска река и зелените площи пред блоковете до бежанския лагер.
Преди да си тръгнем от Харманли, правим последна обиколка около тези райони. Вече усещаме неприятните погледи на някои от групите, подразнени от техниката ни. Опитваме за последен път да заговорим някои от младежите, но са все така непреклонни.
Автор: Калина Паскалева
Оператор: Славян СтойчевНелегалната миграция в Харманли в очите на местните

Автор Калина Паскалева

Калина Паскалева е родена на 8 ноември 1986 година. Завършва Английската гимназия в Пловдив и журналистика в София. Работи като телевизионен репортер. Занимавала се е с разследваща журналистика във вестниците "168 часа" и "24 часа" две години, води своя рубрика във вестник "Уикенд". Определя себе си като циничен егоист и твърди, че не се вълнува от хорското мнение, а слуша единствено сърцето си.