Начало / ВАЖНО ЗА ДЕНЯ / БЕЖАНЦИ В ПЪСТРОГОР - отворен или затворен е лагерът и какво се случва с местните

БЕЖАНЦИ В ПЪСТРОГОР - отворен или затворен е лагерът и какво се случва с местните

Hits: 15

🔴 ИЗВЪН НОВИНИТЕ 🔴
ПРОЕКТ: България в #МигрантскаКриза, но това не е интересно за новини и актуални предавания, тъй като сме в предизборна обстановка
ЧАСТ ТРЕТА
🔴 20 мигранти са опитали да влязат в България в последната седмица на август, а от началото на годината са 765. Други 1118 пък са задържани на изход за първите 8 месеца. 3518 са хванати във вътрешността на страната.

Село Пъстрогор е на 10 километра от Свиленград. Часът е около 10 и 15. Караме бавно и отново започваме да се разминаваме с малки групи младежи, видимо не са заможни. Носят дънки и тениски, някои са по къси панталони и джапанки. Сядат където им падне - едни в храстите до лагера, други на самия път към него. Докато пътуваме отнасяме няколко подозрителни погледа, други изобщо не забелязват присъствието ни.
По пътя се отбиваме в местната бакалия за кафе. Всички клиенти вътре са пенсиониери. Разделили са се на мъже и жени. Обсъждат пенсиите си и липсващите им добавки, явно са си помагали с тях и им е важно какво ще се случва с доходите им. Разговорите им се водят на фона на новините. Вместо за пенсии обаче, от екрана се съобщават какво ще правят БСП с мандата и дали ще бъде отнета охраната на бивши представители на властта и главния прокурор Гешев. Питаме продавача как приема обстановката с нелегалните мигранти и има ли промяна през последните месеци в района.
БЕЖАНЦИ В ПЪСТРОГОР - отворен или затворен е лагерът и какво се случва с местнитеИнтересуваме се от отворен тип ли е бежанският лагер, защото трябва да е затворен по последно изнесена информация. Човекът е словохотлив, веднага започва да ни разказва :”Да, отворен е, а нощно време бежанците излизат, разкарват се по пътя напред-назад. Нямаше никой в него дълго време, само охраната стоеше, а от две седмици има вече 100 човека. А щом тук са започнали да настаняват, означава, че в Харманли и Любимец е пълно в центровете. Уж имат вечерен час, но не го спазват. В момента има много “Жандармерия” из района, а бежанците като видят колите и се прибират - крият се от полицаите. Афганистанците са различни от сирийците и иракчаните обаче и няма смисъл да ги пускат да излизат, но го правят. Вдигнаха високи огради в нашия бежански лагер и трябваше да е от затворен тип, обаче ето - пак си ходят свободно. И търсят през деня къде има дървета по пътя и веднага - отиват, сядат и започват да наблюдават. Бабите поне вдигат врява, ще видим какво ще стане.” Бакалинът няма отговор на последния въпрос, затова само повдига рамене. Клиентите му явно не са чули разговора ни, защото все още дискутират за доходите си и как ще я карат през зимата.
Вече пили кафе, решихме да поемем по тесните пътища на планина Странджа, за които се говори, че каналджиите ползват за трафик на бежанци. По пътя минаваме през Тополовград и Елхово. Веднага правят впечатление колите на полиция, “Жандармерия” и граничарите. Питаме местните засилено ли е присъствието на униформените, всички потвърждават, но и не отричат, че има и бежанци. Подробности никой не смее да сподели.
Спира ни всички видове полиция. Представяме се и споделяме какво правим - репортаж за миграционната вълна. Интересуваме се има ли бежанци и промяна в смените, дали са им по-тежки. “Ако ви кажа, че няма мигранти, ще ви излъжа. А за смените - ние сме свикнали на 12 часов работен ден", откровен е полицаят. След навъртяни 50 километра навътре в планината, се връщаме в Харманли. Този път ще търсим местни. Интересува ни как се чувстват със засиленото присъствие на новопристигнали бежанци.

ОЧАКВАЙТЕ ФИНАЛНАТА ЧАСТ В ПОНЕДЕЛНИК!
Автор: Калина Паскалева
Оператор: Славян Стойчев

Автор Калина Паскалева

Калина Паскалева е родена на 8 ноември 1986 година. Завършва Английската гимназия в Пловдив и журналистика в София. Работи като телевизионен репортер. Занимавала се е с разследваща журналистика във вестниците "168 часа" и "24 часа" две години, води своя рубрика във вестник "Уикенд". Определя себе си като циничен егоист и твърди, че не се вълнува от хорското мнение, а слуша единствено сърцето си.