Начало / ВАЖНО ЗА ДЕНЯ / Какво мислят хората в Любимец за бежанците и има ли мигрантска криза в България

Какво мислят хората в Любимец за бежанците и има ли мигрантска криза в България

Hits: 35

🔴 ИЗВЪН НОВИНИТЕ 🔴
ПРОЕКТ: България в #МигрантскаКриза, но това не е интересно за новини и актуални предавания, тъй като сме в предизборна обстановка
ЧАСТ ВТОРА
🔴 20 мигранти са опитали да влязат в България в последната седмица на август, а от началото на годината са 765. Други 1118 пък са задържани на изход за първите 8 месеца. 3518 са хванати във вътрешността на страната.

ДЕН ВТОРИ
Какво мислят хората в Любимец за бежанците и има ли мигрантска криза в БългарияЛюбимец, 2 септември, около ‪7:30‬ часа сутринта
Тръгваме към гр. Любимец. По пътя виждаме само една кола на жандармерията, пред нея стоят трима униформени. Предната вечер беше на същото място. Продължаваме към населеното място, бежанският лагер е в началото му, ограден от високи стени, има мрежа и охранителни камери. Обикаляме из града, изглежда спокоен, чист, подреден, санирани постройки, приятен площад, хубаво училище. Паркираме пред самия бежански лагер и вадим техниката си да направим няколко снимки. Излизат и влизат хора, но никой не ни притеснява. Все пак привличаме вниманието на възрастен мъж. Любопитства от коя телевизия сме. Казваме му, че снимаме документални филми за размириците и войните по света и ни е интересно каква е истината за миграцията в България. Впечатлен е. Бързо добавя, че президентът Румен Радев бил направил “народът въртоглав”, “няма пари за здравеопазване и пенсии”, само за избори имало. След като изплаква мъката си, се връща на бежанците и лагера. Разказва, че имало 700 човека, а отзад останало още място и щели да го пълнят с фургони. Всеки ден идвали бусове и вече не знае местят ли ги, нови ли вкарват. Не смее обаче да говори пред камера, защото щял да си навлече големи проблеми. “Всички са като свински черва сега навързани.”- завърши възрастният господин и ни прати в с. Пъстрогор. “Там са ги пуснали по улиците и е нещо страшно. Идете и вижте.” .

ОЧАКВАЙТЕ ТРЕТА ЧАСТ УТРЕ!
Автор: Калина Паскалева
Оператор: Славян Стойчев

Автор Калина Паскалева

Калина Паскалева е родена на 8 ноември 1986 година. Завършва Английската гимназия в Пловдив и журналистика в София. Работи като телевизионен репортер. Занимавала се е с разследваща журналистика във вестниците "168 часа" и "24 часа" две години, води своя рубрика във вестник "Уикенд". Определя себе си като циничен егоист и твърди, че не се вълнува от хорското мнение, а слуша единствено сърцето си.