Начало / ВАЖНО ЗА ДЕНЯ / ПРОЕКТ: ЗАЩО МИГРАНТСКАТА КРИЗА НЕ Е ИНТЕРЕСНА ЗА НОВИНИТЕ

ПРОЕКТ: ЗАЩО МИГРАНТСКАТА КРИЗА НЕ Е ИНТЕРЕСНА ЗА НОВИНИТЕ

Hits: 21

🔴 ИЗВЪН НОВИНИТЕ 🔴
ПРОЕКТ: България в #МигрантскаКриза, но това не е интересно за новини и актуални предавания, тъй като сме в предизборна обстановка
ЧАСТ ПЪРВА
🔴 20 мигранти са опитали да влязат в България в последната седмица на август, а от началото на годината са 765. Други 1118 пък са задържани на изход за първите 8 месеца. 3518 са хванати във вътрешността на страната.
🔴 ДЕН ПЪРВИ ХАРМАНЛИ
ПРОЕКТ: ЗАЩО МИГРАНТСКАТА КРИЗА НЕ Е ИНТЕРЕСНА ЗА НОВИНИТЕ


Харманли, 1 септември, около 19:00 часа
Влизаме в града и първата сграда, която виждаме, е бежанският лагер. Отдалеч се забелязва, че по отворените прозорци висят дрехи, а стените са изрисувани с графити във всякакви цветове. От входа излизат на малки и големи групи млади момчета, между 18 и 25 годишни. Почти всички държат в ръцете си мобилни телефони, някои говорят по тях - през слушалки или на високоговорител. Дали заради бавната скорост, с която караме, или нещо друго, но присъствието ни ги заинтригува и внимателно ни оглеждат.
Паркираме колата пред сградата на Община Харманли. Площадът е изпълнен с мигранти, отново на различни групи, но само мъже. Търсим с погледи двойка, но не намираме нито една. Въпреки че бягат от война, момчетата се смеят, до тях има найлонови торбички с храна. "Откъде сте", питаме ги на английски език, докато минаваме покрай тях. Вместо отговор, се правят, че не ни разбират. "От Сирия", все пак отговаря едно момче. Продължаваме посока лагера и реката, която е пред него. Разминаваме се с един бежанец, говорещ по телефона. Мята ни подозрителни погледи, слънцето вече се скрива и виждаме друг, който се моли на земята. Под моста са се събрали група младежи, които след няколко часа отново бяха там и видимо говориха с някой, защото всички гледаха в телефоните си.
ПРОЕКТ: ЗАЩО МИГРАНТСКАТА КРИЗА НЕ Е ИНТЕРЕСНА ЗА НОВИНИТЕ


Колкото повече се приближаваме към бежанския лагер, толкова по-подозрителни и раздразнителни стават групите младежи. Местно население от Харманли не виждаме.
За днес ни стига и се насочваме към Свиленград, където да нощуваме. На сутринта ще посетим бежанските лагери в гр. Любимец и с. Пъстрогор. Смятаме да проверим дали наистина са от закрит тип. Ако е вярно, не трябва да срещаме бежанци по улиците.

ОЧАКВАЙТЕ ВТОРА ЧАСТ УТРЕ!
Автор: Калина Паскалева
Оператор: Славян Стойчев

Автор Калина Паскалева

Калина Паскалева е родена на 8 ноември 1986 година. Завършва Английската гимназия в Пловдив и журналистика в София. Работи като телевизионен репортер. Занимавала се е с разследваща журналистика във вестниците "168 часа" и "24 часа" две години, води своя рубрика във вестник "Уикенд". Определя себе си като циничен егоист и твърди, че не се вълнува от хорското мнение, а слуша единствено сърцето си.