Начало / ВАЖНО ЗА ДЕНЯ / “Загадката “Бермудски триъгълник” решена”

“Загадката “Бермудски триъгълник” решена”

Hits: 357

Петя Минкова е завършила икономика и финанси и първоначално работи като счетоводител, но от 1995 г. е икономически журналист във вестник „168 часа“. През 2013 г. е назначена за заместник-главен редактор в редакцията. Автор е на книгите “Истината за Ким Филби”, “Гешев остава жив след 9.IX.1945 г.” ( заедно с Иван Бутовски ). Днес Петя Минкова е и заместник-главен редактор на списание “Космос” и негов автор. То е основано през 1962 г. като „научно-художествено списание за юноши“, но спира да се издава през през 1995г., като последният му брой излиза през декември 1994г. На 21 септември 2018 г. в гр. София, България, “168 часа” ЕООД ( част от портфолиото на “Медийна група България” )започва издаването на луксозно пълноцветно списание „Космос“ отново с главен редактор разследващия журналист Слави Ангелов. Предлага 80 страници с научни открития, истории за древните цивилизации, криминални загадки, истории за живота на известни личности и загадките на инспектор Стрезов.

“Загадката “Бермудски триъгълник” решена”

Статията “Загадката “Бермудски триъгълник” решена” е чело на корицата на брой 9, 2020г. на списание “Космос” с автор Петя Минкова. Тя припомня историята на злополучния “Полет 19” преди 75 години над Дяволския триъгълник край Флорида, която ражда една от най-великите мистерии на всички времена.

На 5 декември 1945г., два месеца след края на Втората световна война, пет торпедни бомбардировача Avenger на американските военноморски сили излитат от военната база в Лодърдейл. Тренировъчният Полет 19 е планиран да бъде 120 мили на изток и 73 мили на север, на определено място трябва да се изстрелят торпедата, след което ескадрилата трябва да се върне обратно в базата. 13-те курсанти разчитат на шефа на ескадрилата Чарлз Тейлър, който прави тренировки над района вече шест месеца. Два часа след началото на полета започва буря със силен вятър и дъжд, което е обичайно за района, където течението Гълфстрийм често предизвиква тропически вихрушки и урагани. Лейтенант Тейлър съобщава в базата, че компасите му не работят и у него настъпва тотална дезориентация. Злополучната ситуация е съпътствана с бунт сред пилотите, защото Чарлз дава заповеди, които бързо отменя и те спират да му вярват. Неотдавна авиационният експерт Питър Лийф проверява отново стенограмите от съобщенията и установява, че Тейлър е обозначавал себе си като МТ-28 вместо като FT-28, което е свидетелство, че менталната му функция му е изневерила. Скоро става ясно и, че Чарлз е закъснял за инструктажа за Полет 19 и е искал да бъде освободен, но това не се е случило.

“Загадката “Бермудски триъгълник” решена”

 

При опит за помощ на Тейлър и останалите пилоти, загива и едната лодка от спасителния екип, което довежда до шок във военноморският флот и започва едно от най-мащабните претърсвания в района - над 300 плавателни съдове и самолети са изпратени още на 6 декември, но нищо не са открили, макар щателно да е прегледан район от 480хил.кв.км.

Тъй като не са открити останки, причината за инцидента се води неизвестна, което се явява в полза на военноморските сили и така те са освободени от възможността близките на загиналите да заведат дела срещу тях.

Тази злополука обаче възбужда фантазията на двама журналисти - на Джордж Санд през 1952г. и на Винсент Гадис през 1964 г., който пък пръв вкарва в употреба понятието “Бермудски триъгълник”. Благодарение на тези двама търсачи на сензация години наред се раждат статии, книги, документални и художествени филми, създаващи митове за НЛО, циклопи и морски чудовища.

“Загадката “Бермудски триъгълник” решена”

В статията си “Загадката “Бермудски триъгълник” решена” журналистът Петя Минкова изследва най-ефектната фалшива новина в последния век, като припомня истории в период от 75 години, дава информация за местонахождението на потънали кораби и самолети, изяснява географските данни на най-дълбоката точка в Атлантическия океан и представя хипотези за инциденти, посочва проучвания на радиосъобщения и маршрута на Полет 19. Чрез факти дава възможност на читателя да избере в какво да повярва за мистерията Дяволския триъгълник - в трудовете на експертите и учените или в писателската фантазия и пропаганда за морски чудовища и потъналата Атлантида.

Използвани източници: сп.”Космос”, бр.9,2020 ст. “ Загадката “Бермудски триъгълник” решена”, автор Петя Минкова

Автор Калина Паскалева

Калина Паскалева е родена на 8 ноември 1986 година. Завършва Английската гимназия в Пловдив и журналистика в София. Работи като телевизионен репортер. Занимавала се е с разследваща журналистика във вестниците "168 часа" и "24 часа" две години, води своя рубрика във вестник "Уикенд". Определя себе си като циничен егоист и твърди, че не се вълнува от хорското мнение, а слуша единствено сърцето си.