Начало / ВАЖНО ЗА ДЕНЯ / ДЕТСКАТА АГРЕСИЯ Е ПЛАШЕЩО ЖЕСТОКА

ДЕТСКАТА АГРЕСИЯ Е ПЛАШЕЩО ЖЕСТОКА

Hits: 50

ДЕТСКАТА АГРЕСИЯ Е ПЛАШЕЩО ЖЕСТОКАПреди няколко дни в новините се появи информация за пребито от други деца дете, в парка. Случило се е заради скандал в чат. Разчистване на сметки - група бият едно. Грозно. Според мен - недопустимо.
Когато бях малка, това също го имаше. “Оборотните” нарочваха зубърите и ги тормозеха. Измисляха си, че ученолюбивите ги обиждали и ходеха да ги шамарят. Сваляха им дрехите, унижаваха ги, взимаха им парите.
Днес се обиждат в социалните мрежи и си търсят физическа сметка след това. Снимат боя с телефони и пак го качват във фейсбук. Демонстрират агресията си като положително качество. Имат ли родителите вина? Ще говоря общо, без конкретика.
Майката или бащата също имат профили в мрежите, проявяват вербална агресия чрез обидни коментари срещу политически и шоубизнес представители. Детето гледа, слуша - попива като гъба. Не играе пред блока, рови в нета. Гледа всевъзможни клипчета с насилствен характер. Възприема бързо. И реагира - за него да обиди съученик е геройство, нали и тате прави така. Да вдигне ръка - също е позволено, може би го е виждал отново вкъщи. Години наред домашното насилие се приемаше за абсолютно нормално. Ясно е, че когато момченце вижда баща му да бие майка му, у него подсъзнателно се формира агресор. При момиченцата - потенциална жертва, която ще се срамува да признае, че е такава, ако също бива налагана от партньора си.
За виновник за детското насилие ще посоча и дрогата - в повечето случаи китайската, тъй като е по-лесно достъпна и уврежда трайно мозъка. За да са сред готините, някои пубертети пробват. После вече трудно спират, защото намират пушенето на ”чай” и трева, за нищо особено - даже ги успокоява, според тях. Родителите се правят, че не виждат. Ако отрочетата им биват нарочени за наркомани, те не се опитват да ги излекуват, а се защитават от хорското мнение. Имала съм разговор с такъв родител, но няма да изпадам в подробности.

ДЕТСКАТА АГРЕСИЯ Е ПЛАШЕЩО ЖЕСТОКА

Ние, като общество, искаме ли да се преборим с детската агресия? Даваме ли добър пример на подрастващите с ежедневните обидни коментари във фейсбук, от които те се поучават и употребяват в друга ситуация сред връстниците си? Бих искала да попитам и дилърите - дали се замислят какво причиняват на децата, продавайки им дрога или разсъждават на принципа “Ако не съм аз, ще го направи някой друг?”? И един последен въпрос - родителите, които употребяват каквато и да е дрога - кокаин, хероин, трева, екстази и т.н. какво биха направили, ако разберат, че и децата им го правят?

Автор Калина Паскалева

Калина Паскалева е родена на 8 ноември 1986 година. Завършва Английската гимназия в Пловдив и журналистика в София. Работи като телевизионен репортер. Занимавала се е с разследваща журналистика във вестниците "168 часа" и "24 часа" две години, води своя рубрика във вестник "Уикенд". Определя себе си като циничен егоист и твърди, че не се вълнува от хорското мнение, а слуша единствено сърцето си.