Начало / ВАЖНО ЗА ДЕНЯ / Нравствена полиция

Нравствена полиция

Hits: 95

Нравствена полиция
Една лесбийка, една разведена и една самотна майка. Маргинализирани от обществото преди 80 години и обречени на гибел. Две от тях умират физически в руините след бомбардировките, но години преди това краят им е бил предизвестен. В Царска България има Нравствена полиция, която обрича на изолация и преследване от властите различните - онези, които за жалост и днес са подложени на тормоз и подигравки от нашето объркано общество. Една от тях харесва жени и не се срамува да го афишира. От известна актриса тя се превръща в чергарка из провинцията след 9 септември. Не е морално да бъдеш хомосексуалист, разболяваш здравите, които дори и да са нещастни нямат право на развод, защото завинаги ще останат белязани. Това са калните петна, останали ни от комунистическите и царски години, които днес все още намират място сред определени среди.Нравствена полиция


Самотна майка, която е изгонена от квартирата си и е обречена да живее в мазето на киното, за да изпраща пари на детето си. Нима днес няма такива? Колко от вас са поглеждали с презрение жена, принудена да се оправя сама и са я заклеймявали с думите “Тя не е стока, едно нормално семейство не успя да създаде?”.
Колко дами са останали самотни майки след домашно насилие? Колко от тях са маргинализирани? На колко от тях децата са били отнети, само защото бащата има по-големи възможности? Аз се сещам за няколко такива случаи.
“Жените от Кино Роялъ” от Леа Коен е трудна и революционна книга, защото засяга теми, за които не искаме да говорим.  По-лесно ни е временно да ослепеем и оглушеем, защото когато това не се случва в нашия дом, то не е наша работа. Нравствена полицияМежду редовете ще откриете исторически факти, които доказват, че 80 години назад във времето нравствените устои са определяни от политическата класа и съсипването на човешки животи и съдби е било задължително още при първата проява на различие. Тъжно е, но е по-тъжно, че и днес има хора, които се опитват да налагат кое в личния ни живот е правилно е кое не.

Автор Калина Паскалева

Калина Паскалева е родена на 8 ноември 1986 година. Завършва Английската гимназия в Пловдив и журналистика в София. Работи като телевизионен репортер. Занимавала се е с разследваща журналистика във вестниците "168 часа" и "24 часа" две години, води своя рубрика във вестник "Уикенд". Определя себе си като циничен егоист и твърди, че не се вълнува от хорското мнение, а слуша единствено сърцето си.