Начало / ВАЖНО ЗА ДЕНЯ / Чиста ли ти е съвестта?

Чиста ли ти е съвестта?

Hits: 139

Чиста ли ти е съвестта?
Снимка: Иван Ерменков

Чиста ли ти е съвестта?

#СложиКрай

Защо не написах и един ред в Международния ден срещу домашното насилие? Чувствах се виновна, че не съм успяла да помогна на повече жени, които са били удряни, заплашвани и унижавани. Знам, че съм направила всичко по силите си, просто не е било достатъчно и това често ме тормози.

През последната година са регистрирани 30 000 сигнала за вербално и физическо насилие. 40 са жертвите, три от тях са деца. За мен темата е лична, преживяла съм я и съм се измъкнала от този кошмар. Мълчах години наред, защото вярвах, че е срамно да те бият - сякаш вината е била твоя. Вярвах също, че обществото няма да ме защити. В ония години беше така. Дори полицията ослепяваше, ако види удар върху жена. Да не говорим, че за престъпление в домашни условия се споменава в Наказателния кодекс едва преди няколко години. 

Днес много медии се занимават с този проблем. Все повече репортажи се излъчват и все повече се окуражават жертвите в борбата им с насилника. Много популярни лица се опитват да помогнат, някои от тях са искрени, други - не. От близо година законът е променен  - много повече защита може да получи жена, страдаща от тормоз от бивш или настоящ партньор. Все още липсват достатъчно кризисни центрове, но силно вярвам, че скоро и техният брой ще се увеличи. 

Чиста ли ти е съвестта?

 

Похвално е, че проблемът с домашното насилие все по-силно се обсъжда и е поставен на дневен ред. Все повече се работи с жертвите, но когато някой се опитва да получи дивиденти от фалшивото си заставане зад тази кауза, се пръвръща в чудовище. Дори още по-голямо от онова, което си е позволило да вдигне ръка. 

Автор Калина Паскалева

Калина Паскалева е родена на 8 ноември 1986 година. Завършва Английската гимназия в Пловдив и журналистика в София. Работи като телевизионен репортер. Занимавала се е с разследваща журналистика във вестниците "168 часа" и "24 часа" две години, води своя рубрика във вестник "Уикенд". Определя себе си като циничен егоист и твърди, че не се вълнува от хорското мнение, а слуша единствено сърцето си.