Начало / ВАЖНО ЗА ДЕНЯ / Пълна каша със сметките за топлото. Омбудсманът: Хайде да разберем какво се случва!

Пълна каша със сметките за топлото. Омбудсманът: Хайде да разберем какво се случва!

Hits: 41

Продължава недоволството срещу изравнителните сметки на "Топлофикация - София", като за проблема сигнализира и омбудсманът Дияна Ковачева. Тя не скри възмущението си от кашата. 

"Топлинният счетоводител казва една сума, „Топлофикация“ – друга. Да си прегледат фактурите и да си оптимизират информация", каза тя пред бТВ.

Ковачева информира, че е получила много жалби заради изравнителните сметки - оказало се, че сумите, които са връщани, са твърде символични на фона на намаляването цената на природния газ.

На много фактури имало и краен срок за плащане - 14 септември, а анонатите твърдят, че отчетите са закъснели.

"Накрая се получава някакво кредитно известие, изобщо каква е тази информация в 3 страници хартия. Представете си стресът, който изпитваме.На получените писма няма пощенско клеймо, за да може те да докажат кога са ги получили", каза още Ковачева.

"Много хора се оплакаха, че възстановените суми са символични, очакванията бяха други. Необяснимо малки са. Да бъде попитана „Топлофикация“ как точно тя изчисли тези сметки след намаляване цената на природния газ. Хайде да разберем какво се случва!", каза още омбудсманът.

Днес в парламента предстои изслушване на представители на Министертсво на енергетиката, Комисията за енергийно и водно регулиране, "Булгаргаз", Фонд "Сигурност на електроенергийната система" и топлофикационните дружества относно връщането на суми от предоговорената цена на природния газ за България и постъпилите жалби във връзка с изравнителните сметки за топлинна енергия.

Автор Калина Паскалева

Калина Паскалева е родена на 8 ноември 1986 година. Завършва Английската гимназия в Пловдив и журналистика в София. Работи като телевизионен репортер. Занимавала се е с разследваща журналистика във вестниците "168 часа" и "24 часа" две години, води своя рубрика във вестник "Уикенд". Определя себе си като циничен егоист и твърди, че не се вълнува от хорското мнение, а слуша единствено сърцето си.