Начало / ВАЖНО ЗА ДЕНЯ / Доц. Кунчев: Уплашен съм от нивото на разпространение на слухове и неверни новини

Доц. Кунчев: Уплашен съм от нивото на разпространение на слухове и неверни новини

Hits: 135

"Аз съм уплашен от нивото на разпространение на неверни новини, слухове и всякакви теории на конспирации. В нашето общество има силна почва на развитие, прекалено много хора нямат критерии да отсяват вярно от невярно", сподели в ефира на "Здравей, България" по Нова Тв главният държавен здраве инспектор доц. д-р Ангел Кунчев по повод слуховете, че училищата ще бъдат затворени в края на октомври. Според него няма причина държавата да пристъпва към такава мярка.

“Заболеваемостта у нас е такава, че това не се налага. На Балканите, заедно със Сърбия, сме с най-ниска заболеваемост. В Европа не съм проверявал, но бяхме на 19 място, мисля, че паднахме още надолу, защото започна втора вълна в някои страни", разясни още той.

Кунчев не пропусна да коментира и слуховете, че се подготвят готови конструкции на КПП-та за тяхното повторно поставяне.

"Дори чух, че са разтоварени на пристанището в Бургас и чакат да бъдат поставени. Не е вярно. Коя е тая държава, която ще иска да си провали икономиката, да спре социално-икономическия живот и да плаща за безработица, хора, които нямат пари и така нататък? Не виждам смисъл в това", сподели за зрителите доц. Кунчев.

Според него не могат да се вземат еднакви мерки за всички училища, защото те имат различен брой ученици. Ще се действа първо в рамките на паралелката, ако има случаи на заразени ученици в повече паралелки, тогава може да се мисли за преминаване към онлайн обучение за цялото училище, но доц.Кунчев е убеден, че при ръст на заразените ученици, родителите сами ще спрат децата си.

“Колегите от института по инфекциозни болести подготвиха такъв доклад, но той е доста сложен и научен - така трудно ще намери приложение в практиката. Специално за училищата те са поставили 10% заразени ученици.  Такъв процент е определил само Израел и се придържа към него. Но вкарването в такива граници пречи. Не е едно и също в един областен град да имате 100 заразени, но 95 от тях да са в старчески дом. За какво да го затваряме този град? Но ако са пръснати в целия град е друго. Толкова е динамична ситуацията", информира той.

Според доц. Кунчев е много важно как се разпространява вируса - дали е централизирано или разпръснато. Ако случаите на заразени с COVID-19 не са централизирани, това означава, че има дифузно разпространение и мерките трябва да се затегнат. Той обаче е на мнение, че то затваряне на градове няма да се стигне.

 

Автор Калина Паскалева

Калина Паскалева е родена на 8 ноември 1986 година. Завършва Английската гимназия в Пловдив и журналистика в София. Работи като телевизионен репортер. Занимавала се е с разследваща журналистика във вестниците "168 часа" и "24 часа" две години, води своя рубрика във вестник "Уикенд". Определя себе си като циничен егоист и твърди, че не се вълнува от хорското мнение, а слуша единствено сърцето си.