Начало / ВАЖНО ЗА ДЕНЯ / Румен Овчаров получи две години условна присъда

Румен Овчаров получи две години условна присъда

Hits: 161

Румен Овчаров беше признат за виновен за умишлена безстопанственост

Специализираният наказателен съд наложи наказание „Лишаване от свобода“ за срок от 2 години с 3-годишен изпитателен срок на бившия министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров, съобщава прокуратурата.

Той беше признат за виновен за умишлена безстопанственост за това, че в качеството си на висш държавен служител и принципал на "Мини Бобов дол" е нарушил задълженията си и умишлено не е упражнил контрол върху дейността на изпълнителния директор на мината Пламен Стефанов. С договор за наем са били прехвърлени изключителните права за добив на въглища на частната фирма „Ораново“, от което са настъпили вреди за държавата в особено големи размери – 16 556 344,68 лева.

Румен Овчаров получи две години условна присъда

Съдът уважи предявения към Овчаров граждански иск в размер на 16 556 344,68 лева. Постанови лишаването му от правото да заема държавна и обществена длъжност за срок от 3 години.

Специализираният наказателен съд наложи двегодишна условна присъда за умишлена безстопанственост и на бившия изпълнителен директор на "Мини Бобов дол" Пламен Стефанов. От действията му са настъпили щети за предприятието в особено големи размери - 22 775 574,35 лева. Гражданският иск в този размер беше уважен от съда.

Съдебният състав мотивира налагането на условни наказания на подсъдимите с чистото им съдебно минало и отдалечеността във времето на извършените от тях престъпления.

 

Автор Калина Паскалева

Калина Паскалева е родена на 8 ноември 1986 година. Завършва Английската гимназия в Пловдив и журналистика в София. Работи като телевизионен репортер. Занимавала се е с разследваща журналистика във вестниците "168 часа" и "24 часа" две години, води своя рубрика във вестник "Уикенд". Определя себе си като циничен егоист и твърди, че не се вълнува от хорското мнение, а слуша единствено сърцето си.