Начало / ВАЖНО ЗА ДЕНЯ / БЕЗЛИХВЕНИ КРЕДИТИ НА СТОЙНОСТ 44 МЛН. ОТПУСНАХА БАНКИТЕ

БЕЗЛИХВЕНИ КРЕДИТИ НА СТОЙНОСТ 44 МЛН. ОТПУСНАХА БАНКИТЕ

БЕЗЛИХВЕНИ КРЕДИТИ НА СТОЙНОСТ 44 МЛН. ОТПУСНАХА БАНКИТЕКъм 29 юни одобрените безлихвени кредити по програмата за подпомагане на физически лица в размер до 4500 лв. са на обща стойност близо 44 млн. лв. Към търговските банки са постъпили 18 181 искания за кредити. Потвърдени са общо 10 565. Към момента се обработват още 1636. Средните заемите са за малко над 4150 лв. Две трети от подалите заявления са на лица на трудов договор, а останалите са на самоосигуряващи се.

Още една банка се присъедини към гаранционната програма за безлихвено кредитиране на Българската банка за развитие (ББР) - Райфайзенбанк.

По програмата заявления приемат Алианц банк, Банка ДСК, Инвестбанк, ОББ, Първа инвестиционна банка, Пощенска банка, Търговска банка Д, Централна кооперативна банка и УниКредит Булбанк.

С решение на Министерския съвет условията по тази програма бяха променени и така повече хора получиха шанс да участват по нея. Служителите, кандидатстващи за безлихвен заем, вече не е нужно да са в неплатен отпуск в момента на подаване на искането за кредит. Самоосигурените лица може да декларират 20 % спад в доходите и за следващи тримесечия от 2020 г. Промени има и по отношение на осигурителните вноски – необходимо е те да са декларирани за период от 6 месеца назад.

Автор Калина Паскалева

Калина Паскалева е родена на 8 ноември 1986 година. Завършва Английската гимназия в Пловдив и журналистика в София. Работи като телевизионен репортер. Занимавала се е с разследваща журналистика във вестниците "168 часа" и "24 часа" две години, води своя рубрика във вестник "Уикенд". Определя себе си като циничен егоист и твърди, че не се вълнува от хорското мнение, а слуша единствено сърцето си.