Начало / ВАЖНО ЗА ДЕНЯ / ИМА ЛИ ОБЩЕСТВЕНА СЪВЕСТ?

ИМА ЛИ ОБЩЕСТВЕНА СЪВЕСТ?

Hits: 13

ИМА ЛИ ОБЩЕСТВЕНА СЪВЕСТ?Кой взима наркотици днес?
Този, който седи до теб в метрото, защото без тях не би могъл да се справи с нощните дежурства.
Ако не е той - шефът в офиса ти. Така преборва стреса.
Ако не е той - тогава е може би любовницата му. Красивата златотърсачка, която не вижда смисъл в живота си.
Ако не е тя - тогава е синът му, защото е хранен със златна лъжица и му е скучно.
Ако не е той, е проститутката, при която ще отиде гаджето ти, когато се скарате. Тя ще се надруса, за да не запомни начина, по който си плаща сметките.
Ако не е тя, ще бъдат приятелите ти през уикенда, които вярват, че без кока няма купон.
Ако не са те, може да е журналистът, който виждаш потелевизията.
Дали ни харесва или не - наркотиците живеят собствен живот около нас.
Ако обаче сега си кажеш, че това не е възможно или не гледаш реално на нещата, или се опитваш да заблудиш себе си.
ИМА ЛИ ОБЩЕСТВЕНА СЪВЕСТ?

През последните 15 години видях много - на улицата, на работа, сред познатите си. Всички, които шмъркаха кока, казваха, че не са зависими от нея и могат да спрат, когато пожелаят, но дрогата ги победи. Не можеха да се контролират и взимаха грешни решения - в работата, в личния си живот, в социална среда. Един загуби живота си след тридневен запой в колата си с 200 км в час на магистралата. Друг - получи инфаркт след горещ душ, отново след парти. Трети почина от тромб - отново след купон. Една част от употребяващите наркотици извършиха престъпления и избягаха в чужбина заради дълговете си. Други - влязоха в затвора, защото се превърнаха в дилъри, тъй като вече бяха и потребители и вече не можеха да плащат личната си употреба на дрога .
Родители, заравят главата си в пясъка и твърдят, че на тяхното дете това не може да се случи. Заблуждават се. Подрастващите искат да се впишат сред готините в училище и пробват първо трева. От любопитство. Снимат се с цигари, защото за тях това не е нищо особено. Някои започват да продават наркотици на съучениците си. Влизат в опасни кръгове, от които измъкването е трудно.
Децата са креативни. Чрез интернет намират китайски чай, който е вид наркотик, трудно уловим от лекарите. Или си забъркват метамфетамин сами. Последиците за мозъка им са катастрофални. Понякога и фатални.
ИМА ЛИ ОБЩЕСТВЕНА СЪВЕСТ?Важно е кой и как се бори с наркоразпространението. Днес приоритет на полицията и държавата са акциите срещу трафика на дрога и уличните дилъри. Но е необходима и обществена съвест. Ти проявяваш ли такава?

 

Автор Калина Паскалева

Калина Паскалева е родена на 8 ноември 1986 година. Завършва Английската гимназия в Пловдив и журналистика в София. Работи като телевизионен репортер. Занимавала се е с разследваща журналистика във вестниците "168 часа" и "24 часа" две години, води своя рубрика във вестник "Уикенд". Определя себе си като циничен егоист и твърди, че не се вълнува от хорското мнение, а слуша единствено сърцето си.