Начало / ВАЖНО ЗА ДЕНЯ / В НАВЕЧЕРИЕТО НА 24 МАЙ БСП ПАК СЕ ОПИТА ДА СЕ ПОДИГРАЕ С ИНТЕЛЕКТУАЛНИЯ ТРУД

В НАВЕЧЕРИЕТО НА 24 МАЙ БСП ПАК СЕ ОПИТА ДА СЕ ПОДИГРАЕ С ИНТЕЛЕКТУАЛНИЯ ТРУД

В НАВЕЧЕРИЕТО НА 24 МАЙ БСП ПАК СЕ ОПИТА ДА СЕ ПОДИГРАЕ С ИНТЕЛЕКТУАЛНИЯ ТРУДГледах дебатите в парламента днес за намаляване на ставката на данъка върху добавената стойност (ДДС) за заведенията за хранене и за книгите от 20 на 9% от 1 юли т.г. до края на 2021 г. „За“ гласуваха 107 народни представители от ГЕРБ и "Обединени патриоти", един бе против, а 68 от БСП и ДПС се въздържаха.
Рядко си губя времето с цирковите изпълнения на червените псевдоморалисти. Убедена съм, че единствената работа на депутатите от БСП, е да се инатят като магаре на лед и да се опитат да съсипят всички предложения, които биха подпомогнали обикновения човек и работещия бизнес.
И понеже не съм празноблещеща ще обясня защо намалянето на ДДС върху книгите е една от най-смислените мерки спрямо засегнатите от COVID-19 кризата.
Към депутатите от БСП няколко въпроса:
1. Знаете ли, че коректор на книга получава около 1 лв. на страница? Колко книги в месеца трябва да се издадат и точно той да бъде техен коректор, за да получи добро заплащане? С намаляването на ДДС върху книгите, издателите ще могат да вдигнат ставките на коректор, редактор, преводач, дизайнер.
2. Знаете ли, че има автори, които получават 8 или 10 процента от цената на книгата, която са написали, а за година успяват на продадат не повече от 150/200 бройки. С намаляването на ДДС върху книгите трудът на писателя ще бъде по-добре заплатен и той ще се почувства оценен. За БСП е ясно, че никога не са уважавали интелигенцията и знаем колко десетки хиляди са убили само защото не са се поклонили на комунистическия режим, но вече живеем в демокрация.
Няма да посочвам други примери защо е важно да се приеме намаляването на ДДС върху книгите, тъй като депутатите от БСП са известни с плагиатството на идеи и въртеливи движения и не е невъзможно в утрешния ден да изготвят законопроект, с който да хвърлят прах в очите на застаряващите си избиратели.
За пенсионерите книгите може и да не са важни, но за родителите и за работещите са част от ежедневието ни, за да се развиваме, образоваме и забавляваме.

Автор Калина Паскалева

Калина Паскалева е родена на 8 ноември 1986 година. Завършва Английската гимназия в Пловдив и журналистика в София. Работи като телевизионен репортер. Занимавала се е с разследваща журналистика във вестниците "168 часа" и "24 часа" две години, води своя рубрика във вестник "Уикенд". Определя себе си като циничен егоист и твърди, че не се вълнува от хорското мнение, а слуша единствено сърцето си.