Начало / ВАЖНО ЗА ДЕНЯ / КИТАЙСКАТА ДРОГА И УПОТРЕБАТА Й СРЕД МЛАДЕЖИТЕ

КИТАЙСКАТА ДРОГА И УПОТРЕБАТА Й СРЕД МЛАДЕЖИТЕ

Прочетох статии за анализа на експертите от дрогата, открита в кръвта на Кристиан  ( момчето, което уби с колата си Милен Цветков ). Според тях това е китайска кока.

КИТАЙСКАТА ДРОГА И УПОТРЕБАТА Й СРЕД МЛАДЕЖИТЕ

 Следователно обвинението може да твърди, че той е осъзнавал какво може да извърши (умишлено убийство). Писах за този вид дрога преди три години - в книгата си “Секретно”. Знам за нея от няколко години - тя може да се направи в домашни условия - гаражни лаборатории, подобни на тези, които са разбили вчера полицаите - в Пазарджик и Варна. Преди няколко месеца започнах лично разследване за дребната продажба на наркотици сред учениците. Говорих с много момчета на 13-17 годишна възраст. Една част от дилърите са самите деца - те доставят на другите трева, китайче, амфети, екстази за парти, кока. Защо големите пласьори избират учениците за посредници в продажбата:

1. По-лесно зарибяват съучениците си, като ги обвиняват, че са загубеняци, ако не пробват и така се закачат много бързо
2. Лъжат, че с амфетите по-лесно и бързо се учи, щото не спиш и имаш време и за купони
3. Трудни са за хващане и ако това се случи, учителите замитат следите, за да не се развали репутацията на училището - имам разработка за едно такова, в което е хванат и изключен ученик, употребяващ, но не и този, който му е продал дрогата
4. Ако хванат дете дилър, наказанието е много по-малко и то не може да даде полезна информация на полицията кой точно го е “уредил” на тази работа, защото големите играчи се пазят в тайна
5. Децата дилъри получават тяхната доза дрога като бонус, заради добрите продажби сред съучениците си
След като публикувах снимки от социалните мрежи на деца, които пушат марихуана и се кефят на това, те се свързаха с мен и започнаха да ме убеждават, че са го направили за пръв и последен път. Твърдяха, че са се снимали, за да се направят на готини пред другите и ако родителите им видят статуса ми, ще имат много големи проблеми. Не им повярвах. Молеха ме и да изтрия всичко. Тогава публично попитах възможно ли е детето да се дрогира, а майките им да не разбират. Според мен - не, защото в интернет е пълно с информация как да разпознаеш надрусан. А във всяка аптека има тестове за проверка в домашни условия. Явно никой родител не иска да си признае, че детето му се друса и предпочита да замете проблема, като твърди, че не е разбрал как отрочето му се е превърнало в наркоман. Няма да коментирам “гъзарите” родители, които ползват кокаин като дискотечен ритуал през уикенда, защото решенията им не ме вълнуват, докато собствените им деца не посегнат към отровата.
Не си спомням някой да ме е канил в предаване да коментирам тази тема, макар да съм правила събития пред ученици под надслов “Не на дрогата”. Може би защото това не е проблем за обществото, докато не загине известна личност. И дори тогава, пак не се дискутира защо толкова голям процент сред употребяващите наркотици, е сред деца и младежи. Дали и в медийните среди на високи постове има хора, които залитат към дрогата, може да си отговорите сами. Дали някои от тях взимат важни решения след купонджийска нощ, които засягат обществения интерес - предстои скоро да разберете, работя по това в момента.
Иска ми се да вярвам, че на хората им пука какви психически проблеми се отключват след употребата от деца ( 12/13 годишни ) на китайска кока, колумбийска кока, амфети, марихуана, екстази, пико. Страшно е и много често се превръща в необратим процес. Зверската катастрофа, в която беше убит Милен Цветков, трябваше да подейства като светване на лампа. За жалост, стаята остана тъмна.
КИТАЙСКАТА ДРОГА И УПОТРЕБАТА Й СРЕД МЛАДЕЖИТЕП.С: Това е откъс от главата за китайската дрога в книгата ми. Разказът е по действителни събития:
“ НАСО БАРОТО: Няма никаква китайска дрога. Това е българска мешилка, измислиха си го нашите. Купуват мефедрон от Холандия. Тази гадост се смесва с добавки и се получава менте кокаинът, който държи много по-дълго от чистия. Ефектите обаче са пагубни. Ако дозата е по-голяма от грам, се появяват халюцинации, а ако си по-упорит в употребата и шизофрения. Цената на кило е 30 бона. В Холандия е около 12 хиляди евро. Един път ми го набутаха, ей така да ме черпят, без да знам какво е, и си е** мамата. Най-лошото е, че самите дилъри не знаят какво продават. Големите играчи не им дават обяснение. “
И не си правя реклама, само напомням, че борбата срещу употребата на дрога сред децата, за мен не е кауза от вчера.

Автор Калина Паскалева

Калина Паскалева е родена на 8 ноември 1986 година. Завършва Английската гимназия в Пловдив и журналистика в София. Работи като телевизионен репортер. Занимавала се е с разследваща журналистика във вестниците "168 часа" и "24 часа" две години, води своя рубрика във вестник "Уикенд". Определя себе си като циничен егоист и твърди, че не се вълнува от хорското мнение, а слуша единствено сърцето си.