Начало / ВАЖНО ЗА ДЕНЯ / Всеки има право да живее

Всеки има право да живее

Всеки има право да живееВСЕКИ ИМА ПРАВО ДА ЖИВЕЕ

Това е днешният призив в ОТВЪД ГРАНИЦИ ПРЕЗ ПОГЛЕДА НА ИТАЛИЯ.
Получих писмо с разказ от българин, живеещ в Италия и пряк наблюдател на епидемията COVID-19, взела вече над десет хиляди жертви в целия свят.
“Преди повече от месец италианският премиер беше казал:
“- Не ни карайте да избираме кой да живее и кой не.”
И докато тези думи вече изчезнаха от съзнанието ви, в Италия всички крематориуми са препълнени като след всяко кремирано тяло мигновено мястото му заема друго. Не съм чул някой да обвинява италианското правителство за мерките, които взима за да предпази народа. Самодисциплината надделява над паниката и абсолютно всички спазват наложените правила и предпазни мерки, защото тук една защитна маска е равна на няколко спасени човешки живота, а не на няколко лайка в повече в социалните мрежи, нали така е модерно. Докато вие си стоите вкъщи с телефона в ръка, чудейки се защо едни излизат навън, а вие не, плюете всички за всичко и призовавате хората да направят някое добро дело - нали в България така се прави, то за италианците това е чудесна възможност да си останат по домовете със семействата си. “Ще си направим една хубава пица и сладкиши” - ми казват хората тук. Остават си вкъщи, защото така е правилно, защото така помагат и на другите. Според вас, когато една известна личност или компания дарява средства за пострадалите, почти винаги е скрита реклама.
“Разделени, но заедно” - всички италианци обичат футбола, но сега пренебрегват пристрастията си и се обединяват в името на една кауза. Знаят, че за да победят трябва да са сплотени и силни.
Преди няколко дни едно момче ми спомена:
“- Много ми е мъчно за дядо от няколко седмици не съм го виждал.”
В този момент осъзнах как Италия се е променила. Хората са станали по-добри и ценят най-важните неща в живота. Даже вече не се говори за предишните проблеми - като например емигрантите, които заливат цялата страна или пък цената на бензина - всичко остана на заден план. Говорил съм с много италианци какво мислят за вируса и за цялата ситуация.
“- Ще се справим сигурни сме” - отговарят ми, както винаги горди и решителни.
Аз също съм сигурен, че те ще се справят.
Ами вие?”
П.С: Снимката е изпратена от разказвача.

Автор Калина Паскалева

Калина Паскалева е родена на 8 ноември 1986 година. Завършва Английската гимназия в Пловдив и журналистика в София. Работи като телевизионен репортер. Занимавала се е с разследваща журналистика във вестниците "168 часа" и "24 часа" две години, води своя рубрика във вестник "Уикенд". Определя себе си като циничен егоист и твърди, че не се вълнува от хорското мнение, а слуша единствено сърцето си.