Начало / ВАЖНО ЗА ДЕНЯ / СРАМ МЕ Е ОТ ВСИЧКИ, КОИТО НЕГЛИЖИРАТ СИТУАЦИЯТА С КОРОНАВИРУС

СРАМ МЕ Е ОТ ВСИЧКИ, КОИТО НЕГЛИЖИРАТ СИТУАЦИЯТА С КОРОНАВИРУС

СРАМ МЕ Е ОТ ВСИЧКИ, КОИТО НЕГЛИЖИРАТ СИТУАЦИЯТА С КОРОНАВИРУС
Разочарована съм от публичните статуси на хора от телевизионния бизнес, с които съм работила. Няма да ги нарека журналисти, защото никога не са били такива. Използвали са телевизията за свое социално израстване и може би вярват, че са успешни. Истината е, че са откровено глупави. За тях е тъпотия ваденето на спирт от държавния резерв, защото коронавирус е обикновен грип. За тях е по-важно дали ще има данъчни облекчения, отколкото превенцията на хората. Тези хора са най-опасни по време на такава криза. Просто, защото са неспособни да спазват каквито и да било правила. Според тях изказванията на здравните специалисти са полицейщина, спазването на карантината и следенето й от органите на реда е малоумие. Срам ме е от тях. Срам ме е, че ги познавам. Срам ме е, че някога изобщо съм общувала с тях.
Снощи се свързах с представител на Областния кризисен щаб в Пловдив ( познавам го от ученическите си години ) и предложих да помогна с каквото мога, ако имат нужда. Не си представям да няма вариант да помогна по някакъв начин. Не съм милионерка - мога да даря книги в домовете за възрастни хора и да използвам моите профили в социалната мрежа за правилни послания. Моето семейство живее в Пловдив. Моето семейство пазарува по магазините в квартала. Приятелите на моето семейство също са там. И всеки от тях попада в рисковата група на заплашените от коронавирус. Майка ми ми изпраща всяка сутрин снимки с премерените им температури с баба ми, която не излиза от седмици от вкъщи. Помолих познати с възможности да дарят храна на възрастните в София и да се ангажират с доставянето й. Когато получа заплатата си, аз също ще отделя колкото мога за помощ на хората в неравностойно положение. И не правя това, защото не вярвам във възможностите на държавата. Свидетели сме, че сега управниците правят всичко по силите си за да се справят със ситуацията. Смятам, че трябва като общество да сме отговорни към налазващата ни епидемия. Смятам, че няма смисъл от празноблещенията на всички, които се правят на големи непукисти. Неуместно им е включването.
Може да ви дотегне от апелите ми за лична отговорност във всеки и да ви изглеждам параноична, но наистина на фона на реалната възможност да загубим човешки животи, намирам постоянното напомняне за изключително важно.
И ще повторя, срам ме е от всички, които неглижират ситуацията с коронавирус. Ужасно ме е срам. Когато всичко приключи и вас ще ви е срам от себе си, убедена съм.

#БъдиОтговорен #ОстаниВкъщи

Автор Калина Паскалева

Калина Паскалева е родена на 8 ноември 1986 година. Завършва Английската гимназия в Пловдив и журналистика в София. Работи като телевизионен репортер. Занимавала се е с разследваща журналистика във вестниците "168 часа" и "24 часа" две години, води своя рубрика във вестник "Уикенд". Определя себе си като циничен егоист и твърди, че не се вълнува от хорското мнение, а слуша единствено сърцето си.