Начало / ВАЖНО ЗА ДЕНЯ / ДА СИ ОТГОВОРЕН НЕ Е СРАМНО

ДА СИ ОТГОВОРЕН НЕ Е СРАМНО

ДА СИ ОТГОВОРЕН НЕ Е СРАМНО

На мен ми е тъжно. Най-милите ми - бабичка и мама - са в рисковата група на застрашени от коронавирус. Едната е на 64, другата - на 84. Не мога да отида да ги видя, защото ме е страх да не им лепна дори обикновен грип. Задължих ги да си купят маски още преди месец, ей така, да си имат за да се пазят от всякакви бактерии и вируси. Не искам да ходят да си взимат пенсиите, не искам да ходят до магазина. Не искам и с никой да общуват. Защото българинът не знае какво е дисциплина. Ще се върне от някъде по света, но няма да си остане вкъщи - ще излезе веднага да се похвали, че е бил “на чужбината”. Ще е болен, ама няма да иде на лекар, а сам ще си напише и изпълни рецептата. Ще му кажеш - не ходи на кино, не ходи на театър - той ще ти отвърне “Що? Какво толкова ще ми стане. То това с коронавируса е тъпа истерия. Обикновен грип е.”. Знам за много хора, върнали се от Италия и Испания, които дори ден не останаха вкъщи под карантина. Щото според тях “нямало страшно”. Или защото са безотговорни и егоистични - как мислите? Дали е нужно извънредно положение в страната? Да, за да се научим на превенция и отговорност. Нищо толкова лошо няма да се случи, ако си ограничим контактите и временно не излизаме.
Всъщност, сега ще ни проличи като общество и колко са ни мили възрастните ни близки. И да ви кажа, къса ми се сърцето, когато моята бабичка ми плаче всеки ден по телефона и иска да отида да я гушна. Но дори тя, на 84, разбира, че карантина е необходима. И е по-редно да не я виждам известно време. И не защото съм болна от нещо, а просто трябва да се спазва това, което здравните специалисти препоръчват. Никой експерт по фейсбук знание не е по-умен и подготвен от тях. Хубаво е сега да не си играем на професори.
Аз лично смятам, че загубите на бизнеса са по-маловажни от човешкия живот. Пък ако искате се наредете пред нас и ме целете с камъни. Да си отговорен не е срамно.
#БъдиОтговорен #МислиЗаБлизкитеСи

Автор Калина Паскалева

Калина Паскалева е родена на 8 ноември 1986 година. Завършва Английската гимназия в Пловдив и журналистика в София. Работи като телевизионен репортер. Занимавала се е с разследваща журналистика във вестниците "168 часа" и "24 часа" две години, води своя рубрика във вестник "Уикенд". Определя себе си като циничен егоист и твърди, че не се вълнува от хорското мнение, а слуша единствено сърцето си.