Начало / ВАЖНО ЗА ДЕНЯ / Един ден ще осъзнаем колко важна е била визитата на Папа Франциск в България

Един ден ще осъзнаем колко важна е била визитата на Папа Франциск в България

Папа Франциск дойде с послание за мир, за обединение, за смирение. Беше посрещнат безупречно, изряден протокол, макар самият той да не обича да го спазва винаги. Наруши го и пред храм-паметника “Свети Александър Невски”. Говори с хората, даде причастие на стотици деца в Раковски. Посети бежански лагер. Срещна се с представители на всички религии. Хиляди българи отидоха да го видят, да го чуят, да се докоснат до него.
Имаше и процент от обществото, който се постара да опорочи това историческо събитие, следено в цял свят - видяхме игра със страховете на хората от мигранти, фалшиви картинки и колажи, съпроводени с въпрос “Е, какво ми помага посещението на Папата?”. Убедена съм, че всички тези негативни човечета още стъпили в Рим, първи ще отидат да си направят селфи пред Ватикана, но когато той е техен гост, в собствената им страна, изливат отровата си.
Посланието на Папата беше много чисто, много мъдро и изпълнено с надежда. Аз съм разговаряла с хора, бягащи от атомна катастрофа ( Украйна, Беларус ), хора, бягащи от война ( Сирия, Ирак, Босна, Сърбия, Хърватска ) и знам колко тежка е съдбата им. Никой не оставя дома си без причина. Не всеки бежанец е терорист. И в този ред на мисли, вярвам, че словото на Папата и молитвата му за мир ще вдъхне надежда на мнозина. Понякога те имат нужда само от нея… За да продължат по пътя си.
За българските католици посещението на Папата е съдбоносен ден, чудо.
Нека бъдем благодарни за неговата визита. Един ден ще осъзнаем колко важна е била. И нека бъдем благодарни, че в новата ни история не сме чули ехото на бомба и виковете на умиращи деца…

Снимка Хайлайф

Автор Калина Паскалева

Калина Паскалева е родена на 8 ноември 1986 година. Завършва Английската гимназия в Пловдив и журналистика в София. Работи като телевизионен репортер. Занимавала се е с разследваща журналистика във вестниците "168 часа" и "24 часа" две години, води своя рубрика във вестник "Уикенд". Определя себе си като циничен егоист и твърди, че не се вълнува от хорското мнение, а слуша единствено сърцето си.