Начало / Вярвам в теб / Кауза #СложиКРАЙ / Мария Бонева в подкрепа на каузата “Сложи край” срещу насилието над жени

Мария Бонева в подкрепа на каузата “Сложи край” срещу насилието над жени

На Благовещение бизнес дамата представи книгата си “Другата страна” в Литературен клуб “Чети с нас”
IMG_1008
OtvoriOchi

Днес в Литературен Клуб „Чети с Нас“ говорихме за насилието над жените заедно с Мария Бонева, залята преди години с киселина. Обсъждахме как жертвата трябва да потърси спасение от другата страна. В България сякаш сме свикнали с домашния терор – затваряме си очите, запушваме си ушите и чакаме всичко да премине – като лятна буря с порой и дъга. В сърцето на една тероризирана жена обаче рядко изгрява слънце.

Тя остава със скопено самочувствие, разбита психика и белези и синини по тялото.

Не мога и няма да приема, че за това трябва да се мълчи. Напротив. Трябва да се крещи. Силно и навсякъде. Последиците от домашното насилие са най-ясно изразени при децата. След десетките съобщения на тормозени жени, днес се сблъсках със ситуация, в която не знаех как да реагирам… Останах напълно безмълвна.
IMG_6103

На днешната дискусия бях поканила и деца от СУУУС „Проф. Дечо Денев“ заедно с техните ръководители. Една дама постави въпроса за агресията в училищата и помолих нашите гости да изкажат мнението си – биха ли споделили малчуганите ако видят съучениците им да се бият. Едно от момиченцата разказа как баща му е посягал на майка му, по-късно е започнал да наранява и него… Многократно. Днес, семейството е разделено – детето живее само с мама, но психическата травма още е в него. Ръководителката му сподели за случай, в който момче от същото училище се е оплакало на класната си, че неговият баща го бие с тръба, след като тя е забелязала синините по телцето му. От дирекцията са алармирали в полицията да се вземат необходимите мерки.

Адмирирам тази постъпка на учителите и отправям призив към всички хора – видите ли насилие – под каквато и да е форма – не мълчете. Не се правете, че не се е случило. Насилниците са тези, които трябва да скланят главите си засрамени, а не с гордост да заявяват кога и как са унижили или пребили човек. Скриването на истината е съучастие в грозното деяние.

Когато преди 15 години моят приятел ми заби вилица в крака, имаше двама свидели – мъж и жена, двойка. Те си замълчаха, дори не ми подадоха салфетка да изтрия сълзите си. След това многократно тихо наблюдаваха и много по-грозни случки, в които аз бях жертвата, а насилникът – същият.  Аз крещях, но никой не искаше да чуе. Срещу силните за деня не се опълчва никой. И не, не го заслужавах по никакъв повод. Както и вие, момичета, не го заслужавате!

IMG_6087
П.С: Изказвам специални благодарности
на колегите от Cosmopolitan Bulgaria, които станаха медийни партньори на кампанията на сдружение Вярвам в теб СложиКРАЙ жертвите.

ОтвориОчи

СложиКРАЙ

Автор Калина Паскалева

Калина Паскалева е родена на 8 ноември 1986 година. Завършва Английската гимназия в Пловдив и журналистика в София. Работи като телевизионен репортер. Занимавала се е с разследваща журналистика във вестниците "168 часа" и "24 часа" две години, води своя рубрика във вестник "Уикенд". Определя себе си като циничен егоист и твърди, че не се вълнува от хорското мнение, а слуша единствено сърцето си.