Начало / КУЛТУРЕН КАЛЕНДАР / La Vita è Bella 20 години

La Vita è Bella 20 години

Животът е прекрасен (на италиански: La Vita è Bella) e италиански игрален филм с режисьор Роберто Бенини. В главните роли участват Роберто Бенини и неговата съпруга Николета Браски. Почти веднага след излизането си печели международно признание – три награди „Оскар“ (най-добър актьор, най-добър режисьор на чуждестранен филм и за музиката към филма), осем награди „Давид ди Донатело“ и голямата награда на журито на фестивала в Кан. Заглавието на филма е взето от записки на Лев Троцки. Предчувствайки края си, докато е в изгнание в Мексико, той пише:„Животът е прекрасен. Нека бъдещите поколения го изчистят от злото, гнета и насилието и да му се наслаждават напълно.“ Някои от снимките са правени в родния град на Роберто Бенини, Арецо.
Премиерата му е на 20 декември, 1997г в Италия.

През 1939 г., италианския еврейн Гуидо пристига в Арецо, Италия, и в крайна сметка отваря книжарница. В същото време, той работи като сервитьор в ресторанта на хотела, където чичо му Елисео е оберкелнер. В града, той среща учителка на име Дора, която той нарича принцеса и която идва от богато италианско семейство. За него това е любов от пръв поглед. Въпреки че вече Дора има връзка с друг мъж, Гуидо в крайна сметка печели сърцето й. Те се женят и имат син на име Гизу . На петия рожден ден на Гизу, Втората световна война е в пълна сила. Тъй като те са евреи, германците отвеждат Гуидо, Елисео и Гизу в концентрационен лагер. Желаеща да бъде със семейството си, Дора настоява и нея да я вземат, но тя е отведена в отделен лагер за жените. За да защити Гизу от ужаса на това, което се случва с тях, Гуидо му казва, че те играят на игра в която се печелят точки и първия който достигне 1000 точки печели за награда истински танк. Основната цел на Гуидо е да спаси Гизу на всяка цена, докато се опитва да намери начин да измъкне семейството си от лагера.

П.С: Усещането да се разхождаш по малките улички, на които е заснет този невероятен филм, е вълшебно. Всички в градчето още помнят гениалния Роберто Бенини и не спираха да ми разказват колко ведър и усмихнат човек е.

Автор Калина Паскалева

Калина Паскалева е родена на 8 ноември 1986 година. Завършва Английската гимназия в Пловдив и журналистика в София. Работи като телевизионен репортер. Занимавала се е с разследваща журналистика във вестниците "168 часа" и "24 часа" две години, води своя рубрика във вестник "Уикенд". Определя себе си като циничен егоист и твърди, че не се вълнува от хорското мнение, а слуша единствено сърцето си.